Dýňová semínka pro zdraví

Znáte velkou, kulatou, oranžovou zeleninu? Dýně dorůstají do velkých rozměrů, někdy až tak, že je ani neuneseme. Ale většinou je známe jako menší plody, které se dají zakoupit i v obchodech. A co je z dýně? Samozřejmě, stejně jako jiné plodiny nebo jiná zelenina obsahuje semena. Její semínka jsou obalená v bílé slupce. Teprve pak se z nich vyklube právě to dýňové semínko, které už známe v dnešní podobě, tedy oloupané semínko s barvou do světlejší či tmavší zelené.

Kdy se sklízí taková dýně? Většinou na podzim někdy kolem září nebo října. Dýně se pěstují i u nás. Naše podmínky jim náramně vyhovují. Nepotřebují žádnou vekou péči, akorát poměrně příznivé klima. Semínka se usuší a dále se mohou podle libosti konzumovat.

Semínka můžete nasypat na misku a zobat jen tak nebo je můžete přidat do směsi s oříšky třeba pro návštěvu. Koupit se dají zvlášť nebo v různých směsích.

miska s oříšky a ovocem

Co obsahují a proč jsou pro naše tělo přínosem? Najdete v nich spoustu cenných prvků. Mají velký podíl zinku, který má vliv na naše tělo zejména v případě, že se stravujete často narychlo ve fastfoodech. Obsahují také fosfor, mangan, vápník, hořčík, měď a železo. Jako další můžeme zmínit aminokyseliny L-Tryptofan a spoustu vitamínů skupiny B. Třetinu tvoří proteiny a čtvrtinu nenasycené mastné kyseliny, kterých máme neustále nedostatek a proto by se měly doplňovat.

Z těchto mnohých důvodů je vhodné konzumovat dýňová semínka.

musli

A jak s nimi nakládat? Můžete je zobat jen tak volně, přidávat do snídaní, kaší, smoothie, koktejlů, do jogurtu, výborné jsou také pražené. Hodí se do salátů studených i teplých, do dezertů a na přípravu různých dalších pochoutek. Jistě i Vy s nimi něco vykouzlíte a třeba překvapíte i sami sebe. Dokonce se dýňová semínka přidávají i do chlebů a do dalšího pečiva. Vykouzlíte s nimi lahodné bulky, přidáte je do polévky, hodí se samozřejmě k dýňové, ale i do mnohých dalších. Vykouzlíte s nimi bohatou a zdravou snídani, když si je přidáte do jogurtu nebo do ovesné kaše. Můžete je nadrtit, rozmixovat nebo konzumovat jen tak celé.