Kerblík třebule má původ v západní Asii. Do Evropy se rozšířil již s Římany. Kerblík je aromatická bylinka, připomínající petržel. Naše babičky ji používaly běžně, ovšem pak se na kerblík poněkud zapomnělo a až nyní prožívá svoji renesanci. Velmi populární je kerblík ve francouzské kuchyni.
Je to nenáročná jednoletá rostlinka s hodně členěnými světle zelenými a hebkými lístky, která od května do července kvete drobnými bílými květy a po odkvětu celá rostlina odumírá. Kerblík dorůstá do výšky 30-40 cm. Když ji rozemnete v dlani, překvapí vás, jak voní anýzem, lékořicí a pepřem.
Pěstování
Na pěstování není kerblík příliš náročný. K dobrému růstu potřebuje bylinka lehkou a propustnou půdu s dostatkem živin a vláhy. Má rád polostín a nevyhovuje mu suché stanoviště a přímé slunce. Kerblík vyséváme postupně, přímo na záhon. Pokud nemáte zahrádku, nezoufejte, protože kerblík můžete pěstovat i v truhlíku nebo v květináči na terase, nebo na balkoně. Když vysejeme semena na podzim, hned zjara nám kerblík vyroste. Je odolný proti chladu, ale pamatujte na to, že bylinku nesmíme přesazovat.
Již měsíc po výsevu se můžeme těšit na sklizeň prvních mladých lístků. Bohatou úroku podpoří, když budeme odřezávat květní stvoly.
Využití
Kerblík s úspěchem využijeme v různých pomazánkách, salátech, ozdobí chlebíčky, chuťovky i omelety, můžeme s ním ochutit bylinková másla, pokrmy z masa, brambor, omáčky i polévky. Využití kerblíku je skutečně mnohostranné. Mladé a čerstvé lístky byste měli spotřebovat co nejdříve, nebo si kerblík můžete zmrazit pro pozdější využití. Kerblík není vhodný k sušení, protože tím ztrácí svoje specifické aroma a chuť.
Léčivé účinky
Kerblík je nejen chutný a voňavý, ale také léčivý a prospěšný pro naše tělo. Bylina obsahuje hodně vitamínu C, železo, hořčík, vitamín A, ale i další účinné látky.